Program

20. september 2019

ÅPNINGSKONSERT- '40 års FEBER'

Jubileumskonsert 2019 - Urijazz 40 år


19.00: Støperiet  Urijazz – jazzklubb for Tønsbergregionen, ble stiftet 2. oktober 1979, og er 40 år i 2019. Klubbens jubileumskonsert blir presentert i samarbeid med «Musikk i Sentrum», og er åpningskonsert under årets festival. Til denne konserten ønsker Urijazz å presentere ny musikk skrevet av Terje Johannesen. Johannesen er en av de mest sentrale musikerne i Vestfold innenfor jazz, teater og andre, nære kunstformer.


Til jubileumskonserten har han samlet noen tidligere musikerkolleger, samt noen nye bekjente, blant andre skuespiller Gard B. Eidsvold. Johannesen har samarbeidet med Eidsvold ved flere anledninger, som i kritikerroste «Sult», «Terje Vigen» og «Feber». Fra anmeldelse av sistnevntes fremføring under «Vinterlysfestivalen» 2016: «Terje Johannesens musikalske behandling av tekstene er i undertegnedes (Kristian Rødvand) ører særdeles elegant og smakfull. Noen ganger drivende og rocka, dramatisk og suggererende, andre ganger mystisk, stemningsfull og drømmende».

 

Terje Johannesen viderefører nå arbeid med dikt av Knut Hamsun, som denne gang har inspirert til samarbeidet med Eidsvold og et ensemble på 9 musikere (strykere, blåsere, vokal og utvidet rytmeseksjon). Fra København henter vi opp Nøttlendingen og saksofonisten Torben Snekkestad. Torben er en sentral utøver i det danske musikklivet og er lærere ved «Rhytmic Music Conservatory» i København.

.

Johannesen sier om sin inngang til dette verket: «Jeg har latt meg inspirere av Hamsuns evne til å beskrive menneskesinnet, usigelig vakkert, vondt og brutalt, men også humoristisk. Konserten vil musikalsk sett forsøke å favne en like stor palett av nyanser og stemninger som tekstene gjør. Alt fra den skjøre visa med gitar/strykearrangementer, til et vart og vakkert kammerensemble, det improviserte – mystisk og undrende, suggererende og dramatiske rockeriff med strykere og blåsere.

 

Komponering og framførelse er støttet av Norsk Kulturråd, Tønsberg kommune, Vestfold fylkeskommune og Norsk jazzforum.

 

Besetning:


Terje Johannesen – trompet, gitar, vokal

Gard B. Eidsvold – vokal

Torben Snekkestad – saksofoner, rørtrompet

Ellen-Martine Gismervik - cello, vokal

Ragnhild Lien - bratsj, fiolin

Lise Voldsdal - fiolin, bratsj

Helge Lien – piano, hammondorgel

Terje Støldal – elektrisk bass, kontrabass

Jon K. Rosslund – trommer, perkusjon

Per Kamford – trommer, perkusjon

Thomas Strønen – trommer, elektronikkBilletter: kr.300  Urijazz medlemmer: kr.250. Urijazz-ungdom: gratis


www.urijazz.no

THE LODGER: A STORY OF THE LONDON FOG

Stumfilm med levende musikk og 1920s stemning


21.00: Papirhuset teaterFor første gang på denne siden av Atlanterhavet får vi muligheten til å oppleve musikken skrevet av det musikalske geniet fra Austin Classical Guitar, Joe Williams, i samspill med Alfred Hitchcocks stumfilmklassiker, «The Lodger» fra 1927. Musikken er nyskrevet, og tar hensyn til hver minste detalj fra filmen.

Musikken fremføres 'live' på fire gitarer og en cello.


En mystisk leieboer i den tvetydige og hypnotiserende Ivor Novellos skikkelse, tar rom hos familien Bunting, samtidig som London terroriseres av en seriemorder med forkjærlighet for jenter med lyst krøllete hår. Historien er tydelig inspirert av Jack The Ripper-mordene, og Hitchcock gjør den til en fortelling om svik, besettelse, voyeurisme, fare og seksualitet.


«The Lodger» er Alfred Hitchcocks tredje film, men var den første filmen som ble en virkelig suksess for Alfred Hitchcock, etter at han hadde debutert som regissør i 1922. Den er også blant mange ansett som den første virkelige Hitchcock-filmen, fordi den nettopp er den første der hans særegne og briljante kinematografi gir seg til uttrykk, og vi møter hans utsøkte evne til å antyde det makabre under en hverdagslig overflate. Også en rekke av de tekniske og stilmessige knepene han er kjent for, får en begynnelse her. Hold for eksempel utkikk etter Hitchcocks aller første cameo!


Helt fra Austin, Texas kommer Joseph V Williams II, komponisten av 'The Lodger', til forestillingen i Papirhuset teateret. 


Joseph V Williams II


Inspired by our time and the myths we create, Dr. Joseph Williams II makes music for people. He is the Artistic Director and Composer in Residence for Austin Classical Guitar. 


Joe creates music for storytellers, film, chamber settings, guitar ensembles and solo guitar. His most recent works, including dream and i/we (winner of the Austin Chronicle prize for Best New Composition of 2017), are community-oriented, collaborative and multimedia projects focused on expanding our understanding of each other. His music is published by Les Productions d'OZ and championed around the world by artists such as the Miro String Quartet, Adam Holzman, Cavatina Duo, Texas Guitar Quartet and Les Frères Méduses. Medvirkende:

Jan Clemens Carlsen - Cello

Runar Kjeldsberg – Gitar 1

Tim McVeigh Pedersen – Gitar 2

Randall Avers – Gitar 3 og kunstnerisk leder

Ole Martin Huser Olsen - Gitar 4


Composer Joseph V. Williams II original score

I samarbeid med Tønberg Filmklubb.


Forestilling varer ca.110 minutter inkludet pause.  Servering.

Billetter: kr.200.  Aldersgrense 15år

21. september 2019

'BRUNSJ MED BRAHMS OG LISZT'ling (bratsj), Christian Grøvlen (klaver) og En


kl.12.00 Teie hovedgård


Brunsj med Brahms og Liszt, men også med den relativt ukjente britiske komponisten Rebecca Clarke.  Juliet Jopling og Christian Grøvlen åpner lørdagens brunsjkonsert med to satser fra Clarkes bratsjsonate, som ble skrevet for nøyaktig 100 år siden.  Med denne komposisjonen vant Clarke førstepris i en konkurranse, i en tid hvor komposisjon ikke ble ansett som en passende aktivitet for en kvinne!  Sonaten er ofte forbundet med Debussys impresjonistiske stil, full av modernistiske harmonier og frodige melodier.  

Pianisten Christian Grøvlen ble beskrevet som "den siste i en lysende rekke av norske klaverfenomener” av Mona Levin i Klassisk musikkmagasin. På konserten spiller ham 'Les jeux deux à  la Villa d´Este', skrevet av en av tidenes alle største klaverkomponister, Franz Liszt. Til slutt spiller Grøvlen og Engegårdkvartetten et av kammermusikkens mest populære verk, Brahms Klaverkvintett i f-moll op.34.

Rebecca Clarke - Bratsj sonate 1. og 2.sats - Juliet Jopling og Christian Grøvlen

Franz Liszt - 'Les jeux d' eau à la Villa d´Este' - Christian Grøvlen

Johannes Brahms - Klaverkvintett i f-moll Op.34 - Engegårdkvartetten og Christian Grøvlen

Billetter kr. 300. Ungdom/barn under 20 år: kr.50 inkl.billettavgift og brunsjmat og drikke.  

Vennligst meld i forveien om dere har allergier vi må ta hensyn til: sarah@musikkisentrum.no


Konserten varer ca 70 minutter uten pause.  Dørene åpnes 11.30. Konserten starter 12.00.

Programmet:

Rebecca Clarke - Sonate for Bratsj 1. og 2. sats (1919)

Franz Liszt - Ballade No.2 i B-moll 

Johannes Brahms - Klaverkvintett op.34 i f-moll

BARNEFORESTILLINGEN 'JAZZFIGUR'

Dukketeater med Knut Alfsen/Espen Rud Trio

 

13.00: Papirhuset teater

Barnekonsert av Knut Alfsen og Espen Rud


Musikk: Espen Rud


Regi: Elisabeth Grønning


Scenografi: Marianne Alfsen


Dukker: Knut Alfsen, Agnes Schou og Grete Larssen

Jazz og figurteater er ikke så forskjellige kunstformer som man skulle tro. Begge har sitt utgangspunkt i folkelige former, og begge bygger på improvisasjon. I forestillingen «I tråd med musikken» samarbeider veteraner fra norsk jazzmiljø og norsk figurteater om å gi publikum i alle aldersgrupper en stor musikk- og teateropplevelse. Dette møtet mellom to ulike kunstuttrykk, hvor både jazzmusikerne og dukkespilleren er opptatt av å leke

med sitt medium, setter begge sjangere i relieff. Ved å forene eller utfordre et visuelt og et musikalsk utrykk, oppstår det nye opplevelsessituasjoner for publikum.

 


Forestillingen er delt opp i frittstående episoder. De ulike dukkene har ulikt temperament og krever forskjellige spilleteknikker. Hver dukke presenterer en liten fortelling og har sitt eget musikalske tonefølge. Noen dukker strever med å mestre det de har satt seg fore – som lille Håkon som lærer seg å sykle. Andre har mer materielle motiver – som trollet på jakt etter gull. «I tråd med musikken» er en videreutvikling av forestillingen «JazzFigur» som hadde premiere i 2002 og som har vært på en rekke turner for Rikskonsertene – blant annet til India I 2006.


Medvirkende:

Knut Alfsen - dukkespiller

Espen Rud - slagverk

Atle Nymo – saksofoner

Jo Skaansar - bass


Billetter kr.50

'MED VIND I SEILENE'

Marinemusikkens blåsekvintett


14.30: Aker seil, Ollebukta


Marinemusikkens blåsekvintett presenterer et variert og underholdende program, med blant annet Samuel Barbers vakre «Summer Music» og Jim Parkers svingende «Missisippi Five», en hyllest til 1920-tallets  jazzpionerer. 


Program:

Felix Mendelssohn - scherzo.fra «En midtsommernattsdrøm» 

Samuel Barber - Summer Music op.31

Horninterludium

Luciano Bero - Opus Nr. Zoo.

Heitor Villa-Lobos - Bachianas Brasileiras no. 6.

Jim Parker - Missisippi Five.


Marinemusikkens blåsekvintett:

Maiken Mathisen Schau - fløyte
J
ørgen Fasting - obo

José Perez Castello - klarinett

Inge Hatlelid Mortensen - horn

Margrete Christensen Klavenæs - fagott


Billetter kr.250  Ungdom/barn under 20 år: kr.50

SPUNK


16.00: Tønsberg og Færder bibliotek, Black Box


SPUNK har eksistert med uforandret besetning siden 1995, og representerer en unik kontinuitet i miljøet for friimprovisert musikk i Norge. I SPUNKs kunstneriske arbeid veier alle musikalske erfaringer likt, og alle avgjørelser tas i fellesskap. SPUNKs kunstneriske uttrykk når ut over det etablerte publikummet for friimprovisert musikk, og gjennom arbeidet med romlige installasjoner, samarbeid med scenekunstfeltet og det visuelle kunstfeltet pirrer de nysgjerrigheten hos et stadig bredere publikum, internasjonalt og på hjemmebane.


Siden starten har SPUNK gitt ut 9 album, deriblant DVD-en LIGHT og konseptklassikeren, boksen Das Wohltemperierte SPUNK, spilt inn over 12 år. Høsten 2014 slapp SPUNK to nye album. Adventura botanica ble komponert til en danseforestilling med samme navn av koreograf Odd Johan Fritzøe, og ble mikset om til en plateversjon for SPUNKs faste plateselskap Rune Grammofon. Det andre er et liveopptak fra Moldejazz 2011 med den franske kontrabassisten Jöelle Léandre, utgitt på +3dB Records. SPUNK har lang erfaring med komponert musikk for plate og andre kunstarter, men når SPUNK spiller konserter kan alt skje, ettersom de ikke har avtalt noe på forhånd.


SPUNK består av:

Kristin Andersen – trompet

Lene Grenager – cello

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje – vokal,elektronikk,

Hild Sofie Tafjord – horn, elektronikk


Alle rettigheter ved With bok & kaffe fra kl. 15.00 - 16.00 

ENGEGÅRDKVARTETTEN

McCormack & Økland på Jarslberg hovedgård


18.00: Jarlsberg hovedgårdGina McCormack og Engegårdkvartetten har tidligere gjestet Villa Klassisk hvor deres konserter har vakt stor begeistring. Det er derfor en glede for Musikk i Sentrum å kunne presentere dem sammen i konsert på vakre Jarlsberg Hovedgård, når de spiller Franz Schuberts virtuose og sjarmerende 'Rondo’ for solofiolin og strykere.

 

Engegårdkvartetten sammen med Nils Økland fremfører 'Telemarkkvintett’, utarbeidet for hardingfele og strykekvartett av Nils Anders Mortensen. Verket er en blanding av bearbeidelser og komposisjoner som er basert på nedtegnelser og overleveringer av originale slåtter, og som samtidig tar utgangspunkt i Edvard Griegs Slåtter for klaver op. 72, en komposisjon som i sin tid ble inspirert av Knut Dahles fremføringer av et utvalg slåtter.  Med denne komposisjon ønsker Engegårdkvartetten og Nils Økland å videreføre Norges rike folkemusikkarv inn i vårt eget århundre. 

 

Engegårdkvartetten er kritikkerrost i inn og utlandet for sine fremføringer av Mozarts strykekvartetter. Det er bare å glede seg til å høre dem spille Mozarts strykekvartett kv.465 'Dissonance'.

 

Schubert- Rondo i A-Dur for solo fiolin og strykere D. - Engegårdkvartetten og Gina McCormack (fiolin)

Nils Anders Mortensen - Telemarkkvintett (urfremføring) - skrevet for Engegårdkvartetten og Nils Økland (harding fele)

Mozart - Mozart - strykekvartett i C-Dur KV.465 'Dissonance'


Engegårdkvartetten

Gina McCormack (fiolin)

Nils Økland (hardingfele)


Billetter kr.300. Ungdom/barn under 20 år kr.50. Prisene inkluderer billettavgift.

Konserten varer 120 minutter inkludert pause

22 september 2019

KLASSISK KAFÉ KONSERT


13.00: Teie hovedgård


Velkommen til en hyggelig og uformell klassisk kafékonsert på Teie hovedgård. Programmet blir en overraskelse og annonseres fra scenen. Vi kan garanterer en musikalsk hyggestund utenom det vanlige sammen med noen av festivalens artister. 

Velkommen til en hyggelig og uformell klassisk kafékonsert på Teie hovedgård. Programmet blir en overraskelse og annonseres fra scenen. Vi kan garantere en musikalsk hyggestund utenom det vanlige sammen med noen av festivalens artister. 


Medvirkende:

Gina McCormack

Juliet Jopling

Christian Grøvlen

Rune Kjeldsberg

Engegårdkvartetten


Billetter kr.300 Ungdom/barn under 20 år: kr.50 inkl. billettavgift, kaffe og kaker

NILS ØKLAND M/BAND


16.00: Sem kirke


Nils Økland er internasjonalt kjent for sin nyskapende spillestil. Økland har spilt med flere store orkestre, skrevet musikk for London Sinfonietta, film, ballet og teater og spilt inn flere plater til fantastiske kritikker. Både som utøver og komponist har han bygget broer mellom folkemusikk, kunstmusikk og improvisasjonsmusikk. Han vant Spellemannspris i 2017 for beste album i åpen klasse.


Nils Økland Band består av flere av de fremste musikerne i Norge;

Rolf-Erik Nystrøm (saksofon)

Sigbjørn Apeland (trøorgel)

Håkon Mørch Stene (slagverk) Mats Eilertsen (kontrabass)


konserten får vi høre hovedsakelig repertoar fra albumer ‘Kjølvatn’ og ‘Lysning’ og fra ‘Straum’ og ‘Bris’. Musikken er laget av Nils Økland i samarbeid med musikerne i bandet.


“Disse musikerne styrer uanstrengt mot et felles mål, selv når de improviserer. Målbindene vakkert”

Arild R Andersen, Aftenposten


Billetter kr.250 Ungdom/barn under 20 år: kr.50

Konserten varer 70 minutter uten pause

 AVSLUTNINGSKONSERT 

VUSO med unge musikere


19.00: Tønsberg Domkirke


Som i fjor, avslutter årets Musikk i Sentrum med en konsert hvor Vestfold Ungdomsstrykeorkester er hovedaktøren. Med seg har de en rekke unge solister fra fylket. I samarbeid med Tønsberg Domkirkes kunstutstilling 'Peregrinus' vil kveldens program gjenspeile utstillingens tematikk med vakker musikk av Mendelssohn, Mozart, Vivaldi mm.


Dirigent: David Foster-Pilkington


Billetter kr.200. Ungdom/barn under 20 år: gratis

FØLG OSS

Copyright © All Rights Reserved

SAMARBEIDSPARTNERE

MUSIKK I SENTRUM 

 20 - 22 september 2019